lunes, 11 de enero de 2010

La polèmica sobre l’empadronament dels estrangers a Vic. La importància de la difusió de la informació (ì III).

7. SOS Racisme - Catalunya denuncia els nous criteris d’empadronament de l’Ajuntament de Vic (4 de gener de 2.010).

“Des de SOS Racisme-Catalunya volem denunciar les noves mesures anunciades per l’Ajuntament de Vic en l’empadronament de persones estrangeres. Aquests nous criteris són clarament xenòfobs, vulneren els drets fonamentals d’aquestes persones, ja que aparten a una part de la població de les prestacions de serveis bàsics, i agreuja de manera alarmant la situació d’apartheid jurídic que pateixen les persones immigrades en situació administrativa irregular.

L’empadronament és una eina que els ens locals tenen per poder planificar i distribuir els seus recursos de forma acord amb la població definida, per tant és una eina de gestió i ha de ser utilitzada com a tal. Mai pot transformar-se en un filtre per acollir o rebutjar població, ni en un mecanisme de control. Però l’Ajuntament de Vic, amb aquestes mesures, converteix l’empadronament en una cacera contra les persones sense papers.

El temor de ser denunciant a la policia farà que les persones immigrades no s’empadronin, i en conseqüència siguin encara més invisibles, més discriminades i vulnerats els seus drets. L’empadronament és també la prèvia necessària perquè les persones nouvingudes puguin ser titulars del dret de l’acollida segons els requisits previstos per la Llei d’acollida i requisit per regularitzar la seva situació.

El paper de l’ajuntament d’un municipi i la seva responsabilitat és vetllar per la igualtat i per la no-discriminació dels seus ciutadans, preservar la convivència i tenir coneixement de la seva població per tal d’engegar i administrar els recursos i serveis locals. Però amb mesures com aquestes, l’Ajuntament de Vic discrimina una part de la seva població, fomenta la desigualtat de drets i potencia el binomi immigració-delinqüència. Per una altra banda, creiem que és molt hipòcrita esperar que en només tres mesos es pot normalitzar la seva situació, un procés que com bé saben, pot allargar-se durant anys, i que són les lleis que ho impedeixen, no la voluntat de les persones afectades.

Volem remarcar també que per petit que pugui ser el percentatge de la població a la que afecti –els regidors parlaven d’un 2% de les persones nouvingudes-, aquesta té els mateixos drets que la resta i per tant la seva vulneració segueix sent igual de greu.

Per tant, entenem com un acte d’irresponsabilitat política inacceptable, l’aplicació d’aquestes mesures. Tanmateix l’anunci d’una mesura d’aquestes característiques utilitzant arguments clarament xenòfobs fa un flac favor al treball per la convivència a Vic i agreuja encara més les conseqüències de la iniciativa política. Per aquest motiu demanem la seva derogació; fem una crida a la resta de partits polítics del municipi, així com les entitats socials, a fer palès el rebuig a tota política xenòfoba que discrimini a una part de la població i esperem que les administracions pertinents prenguin mesures per unificar criteris d’empadronament i evitar possibles futures vulneracions de drets”.


8. Corbacho avisa Vic que tancar el padró als ‘sense papers’ és «il•legal».El secretari d’Immigració de la Generalitat afirma que el pla vulnera la llei «per partida doble» (El Periódico, 11 de gener de 2010).



9. El alcalde de Vic defiende que los nuevos criterios de empadronamiento son legales. (La Vanguardia, 11 de enero de 2010).


10. Unió Democràtica demana respecte per la decisió de l’ajuntament de Vic
(11/01/2010).
Nota de premsa oficial.

“La permanent del comitè de govern d’Unió Democràtica de Catalunya demana respecte per la decisió de l’ajuntament de Vic, que encapçala el seu alcalde Josep M. Vila d’Abadal, sobre la qüestió de la immigració estrangera i l’empadronament municipal.

Subratllem el nostre suport al principi de subsidiarietat i remarquem que són els ajuntaments els que, en virtut de la seva proximitat al territori i als problemes dels ciutadans, els que coneixen millor la realitat dels seus municipis i les inquietuds dels vilatans que hi viuen. I, a més, disposen de competències locals per abordar el fenomen de la immigració estrangera i, per tant, tenen legitimitat per exercir-les.

No es poden carregar sobre els ens locals els errors i les incongruències de l’erràtica política del govern central sobre la immigració.

La posició d’Unió Democràtica de Catalunya sobre la política d’immigració ha estat sempre la mateixa i l’hem mantinguda no obstant les crítiques rebudes des d’alguns sectors. No es tracta, en cap cas, de xenofòbia, sinó del compliment de la llei en una societat com la catalana i especialment en un ajuntament com el de Vic que sempre s’han caracteritzat per ser una societat d’acollida, de respecte escrupulós dels drets humans – de l’home i de la dona- però que alhora exigeix que no només s’acompleixin els drets sinó també els deures dels immigrants estrangers”.

No hay comentarios: